Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 3 mars 2016

Vilken vädervecka!


Hela förra veckan visade sig solen från sin bästa sida vilket i sin tur gjorde att vi för första gången i år slapp att elda i kakelugnen. På nästan hela veckan!

Många frågar oss om våra solpaneler verkligen ger något under vintermånaderna. Ja, absolut gör de det! Maxtemperaturen kan komma upp i hela 80 grader, men för att vi verkligen ska ha nytta av att solenergin laddar upp acktanken så behöver temperaturen ligga på minst 60 grader under någon timma. Oktober-mars så står ju solen lite lägre, men i förra veckan hade vi alltså såpass många soltimmar så att vi knappt behövde elda i kakelugnen alls. Det var inte förrän i söndags när hela den slitna familjen skulle duscha varmt och lääänge som vi behövde förstärka med en brasa. Den här grå veckan däremot så behöver vi elda för varmvatten varje dag.

Värmen i själva huset då? Vi valde att bygga med lågenergiteknik och huset behåller värmen väldigt bra. Under nätterna så kröp temperaturen ned till 12-14 minusgrader och i det stora köket/uterummet så kunde vi kanske tycka att det var lite kyligt på morgontimmarna, men så snart solen började lysa in genom fönstren så steg värmen direkt.

Det är något visst med februari månad. De första riktigt värmande solstrålarna som får igång det allra första takdroppet. Känslan av att sitta med näsan i vädret, riktad mot solen, en sådan dag. Oslagbar!

Villa Nystuga februari 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar