Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 9 juni 2016

Mellanväggar med fönster i badrummet


Vi får en del frågor om våra fönstermellanväggar i badrummet. Kul att så många gillar dem! Här är en liten beskrivning på hur vi gjorde dem.

Vårt badrum är ca 11 kvm stort och jag skissade på ett antal planlösningar innan vi båda blev nöjda med resultatet. Nu så här i efterhand är vi jättenöjda!

När jag ritade på vårt hus sökte jag information överallt. Hemma hos vänner, via byggprogram, inredningsmagasin och inte minst via Google och inredningsbloggar. Något jag fastnade tidigt för var mellanväggar med infällda fönster och när våra vänner skulle riva en glasveranda tog jag överlyckligt emot de gamla fönstren och dubbeldörrarna. Vart vi skulle ha dem visste jag inte då, men någonstans skulle det absolut bli. Kan ju också tillägga att jag hämtade fönstren och dörrarna drygt ett halvår innan vårt hus levererades av Villa Varm. Knäppt? Ja, kanske det, men det är så vi jobbar. När vi hittar något vi fastnar för så sparar vi det fram tills dess att vi vet vad vi ska göra med det. En av de stora fördelarna med att bygga själv.



Vårt badrum består av två delar, en torr med toalett, handfat och linneskåp och sedan den våta med dusch och badkar. Det som skiljer utrymmena från varandra är alltså fönstermellanväggarna. När våtrumsdelen var kaklad började vi bygga mellanväggarna och vi valde att sätta dem på fötter så att eventuellt vatten från duschen kunde passera fritt under. På så vis blir det inga skador på själva mellanväggen och så underlättas gjutningen av golvet avsevärt.

Det blir en hel del trixande när man återanvänder gamla saker så. Många gånger skiljer sig "likadana" saker åt i storleken och de kan även vara skeva. Fönster är ett typiskt exempel på detta.


Våtutrymmet i badrummet är kaklat medans det torra utrymmets väggar är klädda med panel. Panel i badrum? Japp, men självklart med ett heltäckande tätskikt under och en massa merarbete för att få det hela att fungera.

Fönstren skrapade vi rena från gammal färg, lämnade in på renovering och kittning och därefter var det ett evigt målande. 4 fönster á 15 små rutor á 4 kanter. Ja, just det. På både ut- och insida förstås...

Resultatet ser ni nedan och som jag nämnde innan så är vi jättenöjda! Precis som med resten av huset så kombinerar vi även här gammalt och nytt, rustikt och skirt. För att få en lite mer ombonad och mjuk känsla valde vi en spetsgardin från IKEA som duschdraperi. Det gör också att det inte känns så instängt i duschen, men ger ändå en privat känsla. Insynsskyddet i fönstret är också det av spets.



Sista bilden ovan visar en liten del av vår badrumsmöbel. Efter ett evigt letande kunde vi konstatera att, nope, vi hittar ingen vi vill ha. Vad gör man då? Då bygger man själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar