Sidor

Det senaste från Instagram

tisdag 29 november 2011

Vacker vedförvaring

Under Hem & Villamässan lades mycket fokus på uppvärmningssystem från vår sida. Jag hade till min stora förtjusning sett att Kakeugnspannan skulle vara på plats och kunde knappt bärga mig tills vi kom till deras monter. Där var den. Den otroligt vackra kakelugnen. En vattenmantlad sådan. Med 650 liter inbyggd ackumulatortank. Visst låter det romantiskt? ;)

Romantik uppstod i alla fall när Jan-E sade "Jo, det får nog bli den kakelugnen i vårt hus". Ja, men jaaaaaaa! Tänk er vad vackert det kommer bli. En eldstad är vackert i sig, men i kombination med en kakelugn... Jan-E hade genom en enda mening, gjort sin fru helt överlycklig!

Måste vi då elda i kaminen varje dag? Ja, jo mer eller mindre. Under de varma månaderna på året så behövs inte så mycket golvvärme utan huset är varmt i alla fall. Resterande månader är det dock en brasa på morgonen och en på kvällen som gäller. Sedan kommer då även solpanelerna att göra sitt. Mer om detta senare när uppvärmningen är spikad.

Elda kommer vi som nämnts att behöva göra och då är en praktisk och i ögonfallande vedförvaring på sin plats. Visst, de stora mängderna ved kommer ju självklart att vara utomhus, men i anslutning till kakelugnen måste det ju också finnas en hel del ved. Är det möjligt? En vacker vedförvaring?

Bild från Johannas skönhet


Bilder från Creollo


Bild från Johannas skönhet

Bild från Hemmakanalen

Bevisligen finns det massor av vacker vedförvaring, men jag är inte helt säker på att det skulle passa in hos oss. Det får inte se för tillgjort ut. Den sista varianten med ved bakom kaminen tilltalar mig mest, men det utrymmet har vi nog inte i vårt vardagsrum. En annan tanke är en gammaldags sittbänk och ett högre smalt skåp, som ett pottskåp, i ena kortändan. Uppe på skåpet placeras ljusstakar och -lyktor och på sittbänken kuddar och kanske ett fårskinn. Under hela möbeln skulle man kunna ha vedförvaring. Lite som den nedersta bilden från Johannas skönhet, fast mer gammaldags i stilen. Kanske skulle man också kunna ha fler små fack under bänken, lite så som den sista bilden från Hemmakanalen, fast liggande. Någon som har några tips?

5 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Kul att hitta din blogg... Vi ska också bygga med Villa Varm och hoppas vi kan hinna få in bygglovshandlingarna innan jul... Det blir ett lantligt en-plans hus i H-modell med loft, ska bli ska kul. Nu kommer vi följa er, ni ligger ju steget före! Vi har också planerat att ha en vattenmantlad kamin men troligtvis med frånluftsvärmepump.
    Häls Caroline

    SvaraRadera
  2. Caroline:
    Kul att du hittat hit :) Nyfiken på vart i vårt avlånga land som ni ska bygga och på hur ert hus kommer att se ut? Vi bygger ju i samma stil, lantligt, även om modellen på huskropparna skiljer sig lite åt. Bara alla handlingar blir klara så dyker vår planlösning upp här på bloggen också. Vattenmantlad kamin tror jag är kanonbra!

    SvaraRadera
  3. Hej igen,
    Vi ska bygga i Enhörna (Södertälje kommun)... Vad mysigt det låter med en gammal ladugård och bod på er mark.
    Jag kommer damma av min gamla blogg så snart vi kommer igång lite mer med husbygget och försöka skriva lite om det så då får vi följas åt... Har du en mail så kan jag maila dig bilder på huset och planlösningen? bra att få lite tips osv. Vad har ni tänkt för färg på ert hus? Vi har inte riktigt bestämt oss och det är ett svårt val...

    Häls Caroline
    caroline@rosenbi.se

    SvaraRadera
  4. Just vedförvaring har vi börjat fundera över. Gillar den höga stapeln av plåt men även på platsen byggda möbler. Har lite svårt att bestämma mig.

    SvaraRadera
  5. Ika:
    Ja, inte är det lätt inte. För oss blir det nog någon typ av bänk eller liknande, men det får troligtvis vänta tills kakelugnen är på plats så vi vet hur mycket utrymme vi har att spela med.

    SvaraRadera