Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 26 december 2011

Spröjsat uterum

När jag ritade vårt hus fanns det vissa saker vi gärna såg skulle finnas med. Däribland ett uterum i direkt anslutning till köket. Tanken är att kunna öppna upp väggen och på så vis förlänga köket och duka långbord på jul, nyår, påsk, födelsedagar eller middag i goda vänners lag helt enkelt. En braskamin ut mot sjön skulle göra pricken över i!

Efter en hel del funderingar fram och tillbaks och diskussioner med Villa Varm, förvandlades uterummets skjutpartier till isolerade väggar med fasta treglasfönster. Rummet blir stabilare, mer stilrent och inte minst så kan de utnyttjas året runt. Tyvärr kommer vi nog att tappa lite av uterumskänslan, men vi ska göra allt för att få den att stanna kvar. Kanske ställa golvvärmen på max 10 grader? ;)

Hur som helst. Fönstren kommer alltså inte att vara öppningsbara utan på varje sida finns istället en dubbeldörr för att kunna öpppna upp under riktigt varma sommardagar. Markiser ska vi inte ha utan vi funderar på någon lösning med lamellgardiner.

Huset vi bygger är ett enkelt enplanshus i vinkel. Kanske inte så lantligt som många andra husmodeller som finns på marknaden, men för att få in känslan av att vi faktiskt befinner oss på landet så kan man trixa lite med olika spröjsalternativ på fönstren. Att leta inspiration hos de olika fönstertillverkarna var inte alls givande, men däremot hos olika hustillverkare och i hustidningar. Jag har skissat lite på olika alternativ och vi landar nog på en klassisk indelning med 6 rutor per fönster samt en bred mittpost för de flesta fönster. Fönstren i uterummet får även de en bred mittpost, men istället för 6 rutor så blir det krysspröjs högst upp. På så vis blir uterummet en egen del av huset och vi vill försöka att få fram känslan av en glasveranda trots det mer moderna stuket med fönster ner till golv.

Min skiss på vårt hus sett från syd med uterummet i väst
och burspråket i köket mitt på.

Inspiration från Sävsjö trähus med de spröjsalterntiv vi tänkt till uterummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar