Sidor

Det senaste från Instagram

tisdag 20 december 2011

Tekniskt samråd

I förra veckan blev vårt bygglov av Villa Nystuga beviljat. I och för sig är det väl en sanning med modifikation då vi inte fått de underskrivna papprena ännu. När man lämnar in ett bygglov så skall 5 grannar/markägare runt omkring informeras och ha 14 dagar på sig att komma in med synpunkter på det tilltänkta bygget. Därefter tar byggnadsnämnden ställning till eventuella åsikter från grannar samt de bygglovsunderlag som skickats in. Beroende på om huset skall byggas i ett planlagt område eller inte så ser bestämmelserna lite olika ut. Det kan finnas regler för hur stora hus som får byggas, vilken färg det skall vara, materialval, modell mm. I vårt fall föreligger inga sådana regler då vi bygger ute på landsbygden. Däremot så finns strandskyddslinjer att följa och här i Årjängs kommun säger dom att en ny byggnad ej får sättas upp inom 100m från en mindre sjö. Nu när byggnadsnämnden godkänt vår ansökan skall beslutet "råda laga kraft" och annonseras i vissa tidningar. Ca 3 veckor efter nämndens beslut kommer det slutliga beskedet så till vida inga motstridiga argument från grannar kommit in.

Efter beviljan om bygglov hålls ett tekniskt samråd där representant från kommunen, byggets kontrollansvarige (KA) och byggherre deltar. Trots att vi inte fått beslutet skriftligt så hölls ett sådant idag. Ett startbesked för vårt bygge får vi dock först när allt är påskrivet, dvs någon gång i januari.

Mötet idag gick bra och alla punkter på protokollet stämdes av. Det som kvarstår nu är en energiberäkning och byggfelsförsäkring vilket vi kan få klart först när det slutgiltiga beskedet om bygglov dimper ner i brevlådan.

Dagordning (PBL 10 kap 19-20 §§)
  1. Arbetets planering och organisation
  2. Byggherrens förslag till kontrollplan (enligt 10 kap 6-8§§) och de handlingar i övrigt som byggherren har gett in
  3. Hur förekomsten av tänkbart farligt avfall har inventerats (om samrådet avser en rivningsåtgärd)
  4. Behov av arbetsplatsbesök eller andra tillsynsåtgärder
  5. Behov av byggfelsförsäkring och/eller ett färdigställandeskydd
  6. Behov av utstakning
  7. Behov av ytterligare handlingar inför beslut om kontrollplan eller startbesked
  8. Behov av ytterligare sammanträden
  9. Krav på tillstånd av eller anmälan till någon annan myndighet
  10. Övrig information
Efter mötet tog vi ett besök tillsammans med vår KA ute på Villa Nystugas byggplats. Inte mycket att säga i dagsläget. Mest frusen lerbacke och dimma. Såpass tät dimma att fotografering var lönlöst... MEN! Nu håller vi tummarna för att våra förkylningar släpper så att vi kan fortsätta med renoveringen av ladugården :)

2 kommentarer:

  1. Förstår verkligen eran känsla, det är ju så skönt!

    SvaraRadera
  2. Ja, allt "administrativt" känns ibland som ett nödvändigt ont, men huvudsaken att det blir bra i slutändan :)

    SvaraRadera