Sidor

Det senaste från Instagram

torsdag 4 februari 2016

Elenergiförbrukning - Året 2015


Då så gott folkens. Nu är summa summarum av vår elförbrukning för år 2015 här. Vad tror ni? Ifjol förbrukade vi 7384 kWh. Högre eller lägre?
Som ni säkert har fått med er vid det här laget så valde vi att för tre år sedan bygga ett lågenergihus från husleverantören Villa Varm. Vi ritade huset själva och efter att Villa Varm rest stommen så färdigställde vi det invändigt. Färdigställandet tog 6 månader på heltid och nu, med facit i hand, när vi bott här i tre år, vad känner vi nu? Var det rätt att bygga ett lågenergihus? Absolut, ingen som helst tvekan!

Ni som följt Villa Nystuga vet att vi tidigare legat under Fortums kategori "Lägenhet" när det kommer till vår anläggnings elförbrukning. Klarade vi den gränsen på max 8000 kWh även i år?


Ja, men ser ni?! Vi inte bara klarade oss under 8000 kWh, vi minskade förbrukningen jämfört med fjolåret. Visst, det var bara marginellt, -94 kWh, men ändå, en minskning är en minskning. Men jämfört med 2013 då? Ja, varför har vi ökat så mycket från det året? Jo, dels så har vi nu bott in oss, men framför allt så beror det på att våra eluppvärmda utrymmen i ladugård och uthus har ökat till antalet. För det är ju så, att den redovisade elförbrukningen inte bara omfattar vårt enplanshus på 215 kvm utan även pumphuset, hundhuset och ladugården som är utrymmen som värms upp med hjälp av enbart el. Själva huset däremot, ja det värms inte alls upp av el utan enbart ved och solenergi. Visst, vi har en elpatron kopplad till ackumulatortanken, men den kopplades inte in en enda minut under 2015. 


En annan faktor som påverkar vår elförbrukning är utomhustemperaturen. Ju kallare det blir, ju mer kWh går åt i våra eluppvärmda utrymmen i uthusen och ladugården. Diagrammet ovan visar elförbrukningen kontra utomhustemperaturen (enligt SMHI) för åren 2013-2015. Vår elförbrukning är så pass låg att små källor har stor betydelse. 


Eftersom vårt bostadshus ej är eluppvärmt och det som förbrukas där är hushållsel så kan man tycka att de de kWh borde vara relativt konstanta året runt. Lite variationer blir det ju dock då tvätten torktumlas under höst, vinter och vår istället för att lufttorkas som under sommaren. Vi har fler ljuskällor tända under årets mörkare månader, men då i stort sett all belysning är av LED-modell så gör det inte så stor skillnad. Ventilationsaggregatet arbetar också lite olika beroende på årstid och utetemperatur. Vore då inte själva Villa Nystugas elenergiförbrukning intressant att logga? Jo, men absolut och vi är faktiskt igång med detta sedan en tid tillbaks. Dock krånglar inställningarna lite, men skam den som ger sig!

I det stora hela är vi nöjda med vår anläggnings elenergiförbrukning. Får vi bara till separat mätning av Villa Nystuga så kan vi gå in mer i detalj och studera värdena och på så vis effektivisera ännu mer. Energisnåla produkter och sunt förnuft kommer man dock långt med, men vi hade aldrig kommit ner i denna låga förbrukning om vi byggt ett traditionellt hus så tummen upp för välisolerade hus!

4 kommentarer:

  1. Hej Cecilia! Alltid lika intressant att följa Villa Nystugas elförukning. Förstår att ni är nöjda med det resultatet! /Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helena! Med Villa Varm som husleverantör blir ju elförbrukningen nästan ett nöje :))
      /Cecilia

      Radera
  2. Intressant! Troligen lägre skulle jag gissa. Är det något i er planlösning som ni skulle ändra om ni byggde idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sarah
      Ja, aningen lägre blev det i år och vi hoppas på att få till loggningen av enbart Villa Nystuga då vi tycker att den är mest intressant.

      Om vi skulle ändra något i planlösningen? Hmmm, nja, jo det skulle väl vara ännu större tvättstuga i så fall. Teknikprylar som acktankt, tryckkärl till solpaneler, centraldammsugare, ventilationsaggregat, golvvärmefördelare mm tar en faslig plats och dessutom har vi ju två labradorer som också tar en hel del plats då det sover och äter i tvättstugan. Vår tvättstuga är inte liten, men det beror ju också på hur mycket som ska få plats i den ;) I övrigt är vi jättenöjda med planlösningen!
      /Cecilia

      Radera