Sidor

Det senaste från Instagram

onsdag 10 februari 2016

Matta under matbordet


Matta under matbordet. Fungerar verkligen det rent praktiskt och hur fräscht är det egentligen? Så här har vi gjort.

Ok, det första att konstatera är att nej, en matta under matbordet är inget att rekommendera om man har små barn vars största intresse är att kasta mat på golvet. Just under den småbarnsperioden så är det istället bättre att vara mattlös, men i övrigt så skulle jag absolut rösta för det mer ombonade alternativet med en matta.


Det finns några oskrivna regler när det gäller att välja matta.

  1. Du kan inte välja för stor matta!
    Jo, det är klart att du kan, men de flesta väljer faktiskt en för liten matta. Under matbordet är det viktigt att mattan är så pass stor att stolsbenen inte fastnar när du ska skjuta in stolen. Testa genom att sätta dig på stolen intill matbordet som du brukar och skjut sedan ut stolen för att gå av den. Vart hamnar de bakre stolsbenen? Så mycket, och helst lite till, behöver mattan sticka ut för att du inte skall haka i mattkanten gång på gång. Samtidigt så måste mattan vara hanterbar när den ska flyttas för tex avspolning/piskning mm. Gigantiska mattor är extremt obehändiga varför det är smart att i de fallen välja två mattor och skjuta ihop dem så att de täcker tillräckligt stor yta. Försök att hitta mönster som är förlåtande och som gör att mattorna flyter ihop. Tittar ni noga på bilden ovan så ser ni att vi har valt två mattor under vårt bord.
  2. Välj en matta som ligger still
    Det är inte bara storleken som har betydelse utan även mattans material är av stor vikt. Under matbordet bör du välja en matta som ligger still och inte korvar sig när du flyttar på stolarna. En trasmatta är därför inget smart drag.
  3. Mattans ytskikt
    Inget snack om saken, en matta under matbordet skall absolut vara lätt att göra ren! Mattor med lång lugg går därför bort. Hårdare flatvävda/slätvävda mattor så som sisal och boucle är att rekommendera. En sådan matta tål att man skjuter in och ut stolen ett otal antal gånger och då de är hårt vävda suger de heller inte åt sig vätska så bra. Perfekt!
  4. Förlåtande färger och mönster
    Ljusa mattor kan vara snyggt, men under matbordet? Nja, just där är det bättre att välja en matta med något mer förlåtande färger. En mönstrad matta döljer också fläckar bättre än mattor som är mer enhetliga i sitt utseende. 

Våra mattor (Rachel från Ellos) är slätvävda och lätta att hålla rena. På sommaren tar vi ut dem och spolar dem rena med trädgårdsslangen. Resten av året ligger de på plats och dammsugs som vanligt. Hjälpredan Rut gör ett bra jobb då hon städar bort smulor och hundhår.



För att knyta ihop ett rum så kan man välja att ha ytterligare en matta i samma mönster någon annan stans. Längs köksön i köket har vi valt att ha en långsmal matta ur samma serie som de under matbordet.

1 kommentar:

  1. Hej,
    Verkligen jättefint! Vilken storlek har du på dina 2 mattor? Storlek på bordet?

    SvaraRadera