Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 30 mars 2014

Vi eldar gräs

Jösses, vilka solskensdagar vi har haft den senaste veckan. Underbara vår! Tänk bara känslan av att få hänga ut tvätten på tork. Men vad är det som luktar? Det var tydligen inte bara jag som hade vårkänslor idag utan även maken. Det fick bli att bära in tvätten igen eftersom vi tydligen skulle elda gräs idag :)

Ena gärdet ner mot sjön eldas av

Att elda gräs är faktiskt riktigt kul. Självklart så får man vara försiktig för minsta lilla vind åt fel håll kan få ödesdigra konsekvenser. Områdena vi har eldat av idag ligger mestadels mellan diken eller mot "icke brännbara ytor" så som väg, berg eller en klippt yta med grönt gräs.

Det ser kargt ut till en början, men snart tränger grönskan igenom

Alla gärden eldades inte av idag, men förhoppningsvis så hinner vi med även de som är kvar innan det gröna gräset drar igång och växer på allvar. Vi passade också på att rensa bort grövre grenar, skräp och stenar som ligger väl synliga nu när det gamla gräset ligger ner på marken. Ja, en riktig vårstädardag med andra ord. Härligt!

måndag 24 mars 2014

Glaskaraff med tappkran

Mars och värmande vårsol blandas med isande vindar och piskande regn. Omväxling förnöjer heter det ju, men jag måste erkänna att jag titt som tätt faktiskt drömmer mig bort till ljumna sommarkvällar. Tänk er en sådan där sommarkväll då man sitter och bara njuter. Lyssnar till ljudet från syrsorna. Och lommen. Allt är stilla och solen börjar så sakteliga gå ner. Eller varför inte en grillkväll med bekanta? Barnen som springer runt på gräsmattan trots att de skulle ha varit i säng för länge sedan. Doften från kolgrillen. Mat, dryck, mygg och skratt i en saligt underbar röra. Sådana där sommarkvällar som man aldrig vill ska ta slut!

Kan man annat än att längta till sommaren?

Visst ser det underbart läskande ut? Tänk er på barnkalaset, grillkvällen eller en varm och solig dag helt enkelt. Vatten, vin, sangria, saft, mojito, lemonad. Bara fantasin sätter gränser!

Effektfullt med olika nivåer
 
Vart kan man då hitta glaskaraffer med tappkran? Ja, största utbudet har ju, inte helt otippat, USA, men visst kan man även få tag på dem här hemma. Någon som har ett bra svar på hur man ska göra för att bara beställa ett par stycken och inte en hel drös?

lördag 22 mars 2014

Planering av farstukvist

Ett av vårens projekt är farstukvisten vid tvättstugan och nu är planeringen igång. Det ska bli otroligt skönt att få en riktig ingång även där. Vi har två labradorer och ni kan ju tänka er hur deras tassar ser ut efter att ha spatserat omkring på "gräsmattan" utanför huset. Tiken har dessutom en förkärlek till att lägga ner sidan av huvudet och öronen i marken och sedan skjuta på med bakbenen och gå som en plog framåt. Ja, ni förstår...

Norrsidan av huset med grovingången till tvättstugan

Tvättstugan används alltså som grovingång, inte bara för hundarna utan även för såväl oss vuxna som för barnen. På bilden ovan ser ni hur vi gjort en provisorisk takstol för att börja sätta ut mått och kunna mäta in det lilla utbygget. Förutom inmätning så är det gjutning av plintar som står först på listan att göra.

onsdag 19 mars 2014

Fasadbelysning inköpt

Undrar vilket inlägg i ordningen detta är? Vet inte ens om jag vågar att räkna efter. Turerna kring fasadbelysningen har varit MÅNGA!

Vad är det då som tagit så lång tid? Ja, det kan man fråga sig, men rätt armatur har som inte dykt upp. Kraven vi (läs jag) har haft är att det ska vara upp-ner-ljus, armaturen ska vara vit, färgtemperaturen 3000K och ljuskällan LED. Sådana armaturer finns det ett antal på marknaden, men det är nästa kravspec som ställt till det. Ljusbilden får inte vara för bredstrålande eftersom vi inte vill ha in ljuset från sidorna i uterummets höga fönster, ljusflödet och ljusstyrkan får inte anta för höga värden eftersom vi inte vill ha takfot och altangolv för upplysta. Många, ja på tok för många, diskussioner har det blivit och det enda som faktiskt visade sig hjälpa, ja det var att beställa hem en armatur och testa ;)

Round Double III testas på uterummet

Nu med facit i hand så är det bara att krypa till korset och erkänna att jag har varit otroligt omständig i den här frågan. Armaturen vi valde att testa var Hide a lites "Round Double III" och den visade sig bli riktigt bra. Ljuskällorna i varje armatur är 2x3,6W LED med GU10-sockel. Igår kom så resterande 6 armaturer så nu blir det äntligen till att montera upp den efterlängtade fasadbelysningen på Villa Nystuga!

tisdag 18 mars 2014

Handkraft, grönsåpa och diskborste

När vi rev det gamla Nystuga ifjol så tog vi tillvara på så mycket som möjligt av såväl möbler som byggnadsmateriel. Vi vet ännu inte vad vi ska ha allt till, men plötsligt visar sig något av det gamla passa perfekt även nu på 2000-talet. Så var det med de två byråerna. För att få mer ordning i skafferiet så behöver vi mer dold förvaring i form av just byråer eller liknande. Länge gick jag och funderade på en platsbyggd möbel, men så dök de upp i minnet. Byråerna från gamla Nystuga!

Vackra, rejäla och märkta av tidens tand

Hur gamla byråerna är vet jag inte, men det märks att de är gjorda utan några avancerade verktyg. Inte heller finns en enda spik, men i den ena byrån så sitter det lås på varje låda. Undrar vad de förvarade där? Ja, undrar vad det förvarade i den andra byrån också för den delen. Om ändå dessa gamla ting kunde berätta sin historia.

Efter att ha tagit ut byråerna i solskenet igår och glatt konstaterat att de kunde återanvändas, har de två senaste kvällarna ägnats åt att skura dem rena. Eller rena och rena, så rena det går i alla fall. Grönsåpa biter på det mesta, men vissa fläckar går inte bort utan att man slipar bort dem, men då försvinner ju lite av charmen och själen hos möblerna.

Lådor och hurtsar på tork

Samtliga delar är efter en hel del slit, rengjorda och ligger nu på tork i uterummet. Ja, uterummet förresten. Undrar när det kommer att användas som det är tänkt? Under de 1 1/2 år som vi bott här så har det mest fått agera målarstudio, slipverkstad och nu alltså torkrum. Sofforna som vi köpte innan jul står mest i skymundan, men snart så. Snart kan projekten flyttas utomhus och då hoppas vi på att få lite mer ordning och reda även inomhus.

söndag 16 mars 2014

Energiförbrukning - Februari 2014

Efter ett riktigt grått januari, följde ett lika grått februari. 2014 inleddes verkligen inte med strålande solsken. Vår solpanelsanläggning påverkar inte vår elenergiförbrukning nämnvärt, men hade vi haft solceller på taket så hade vi varit riktigt missnöjda med starten på 2014. Ena sidan av södra takdelen är ämnad för just solceller och generering av elenergi, men i dagsläget är det tyvärr inte aktuellt. Inte på grund av att solen lyser med sin frånvaro, utan snarare för att energibolaget Fortum tar ut hutlösa fasta avgifter här i västra Värmland. Mer om det i ett separat inlägg. Nej, nu över till något trevligare. Februari månads energiförbrukning!

Förbrukning för Villa Nystuga, pumphus och ladugård det senaste året

Som ni kunde läsa i inlägget för januari månads energiförbrukning så beräknas vi förbruka aningen mer än vad vi gjorde ifjol och nu med facit i hand för februari så har den siffran höjts ytterligare. Total förbrukning för såväl hus som ladugård och pumphus är beräknad till 7051 kWh. Fortfarande under vad Fortum anser vara normal förbrukning för en lägenhet och det är ju inte illa för vårt hus på 215 kvm samt ladugård och pumphus. För det är ju just ladugården och pumphuset som är de stora bovarna i dramat. Villa Nystugas uppvärmning och uppvärmning av tappvarmvatten, sker enbart med hjälp av den vattenmantlade kakelugnen och solpanelerna medan de två förstnämnda byggnaderna värms upp genom direktverkande el. Pumphusets frostvakt var inkopplad även i februari ifjol, men varmförrådet i ladugården hade vi inte byggt vid den här tidpunkten för ett år sedan.  

Jämförelse mellan årets första månader 2011-2014

Tyvärr kan vi inte påverka just uppvärmningen av pumphus och ladugård på ett kostnadseffektivt sätt, utan de utrymmena får helt enkelt vara kopplade till direktverkande el. 

Ett litet räkneexempel.
Anta att radiatorn i ladugårdsförrådet enbart har gått på halvfart
den här relativt milda februarimånaden. Maxeffekten är för radiatorn 
är 900 W vilket på halvfart skulle innebära 450 W. På ett dygn förbrukar 
den radiatorn alltså 0,45x24=10,8 kWh. Skillnaden i förbrukning jämfört med 
februari ifjol är 146 kWh. Om nu radiatorn i ladugårdsförrådet, som tillkommit 
efter februari ifjol, skulle stå för hela den ökningen och gått på halvfart så innebär 
det att den måste ha varit igång i 146/10,8=13,5 dygn. Även om det här är en 
ytterst teoretiskt beräkning så är det inte alls omöjligt! Alla bäckar små...

Varför jaga kWh? Jo, vi har ju byggt ett lågenergihus för att hålla energiförbrukningen så låg som möjligt och då vill vi ju kunna se att det lönar sig. Jag har nämnt det förut och jag nämner det igen. Ett loggningssystem skulle klargöra vilka laster som förbrukar mest elenergi och på så vis skulle vi kunna optimera en lägre förbrukning. Loggningssystem står alltså högt på prioriteringslistan!

lördag 15 mars 2014

Gjutformarna äntligen i Sverige

Då så har gjutformarna äntligen anlänt till Sverige och finns tillgängliga hos Villa Elvira. En beställning är lagd från min sida och det riktigt kliar i fingrarna att kunna sätta igång projekt blomstrande betonggolv!

Det fantastiskt vackra betonggolvet i Camillas orangeri

Gjutformarna säljs i 2-pack

När så nattemperaturen är lite mildare så får det bli att sätta igång. Jag har dock aldrig gjutit i betong innan så det lär bli en resa i sig. Oj, oj, OJ vad jag ser fram emot det här :))

fredag 14 mars 2014

Solen levererar

Solen skiner och våren har kommit på allvar hit till västra Värmlands djupa skogar.
Visst är det underbart? Till skillnad från januari och februari så har mars månad bidragit med avsevärt fler soltimmar som i sin tur innebär att mer energi från solpanelerna laddas in till vårt värmesystem.

De senaste dagarnas energi genererad från solpanelerna

Villa Nystugas uppvärmning, vattenburen golvvärme och tappvarmvatten, sker i huvudsak genom att vi eldar i kakelugnen och vid den här tiden på året även med hjälp av solpanelerna. Som ni ser på bilden ovan så har systemet genererat några kWh den senaste veckan , men även om de inte är överdrivet många till antalet, så har de räckt för att vi ska slippa stödelda i kakelugnen. Idag har det varit lite molnigare och energin kom bara upp i 13 kWh vilket är lite för lite för att alla fyra i familjen ska kunna duscha. Ska vi vara riktigt kräsna så har det även känts lite kyligt, men det är mest för att vi är bortskämda med den härliga värmen från golven och kakelugnen. Med yrande blötsnö utanför fönstret så eldas det alltså i kakelugnen här ikväll. Den kommande veckan väntas varierande väder med lite sol, lite snö, regn och moln. En sådan väderlek är inte direkt gynnsam för vår solpanelsanläggning så det får bli att bära in några kassar med ved ett tag till.

Många frågar sig när på året som solpanelerna börjar leverera på allvar. Även om det inte går att säga ett exakt datum så kan vi i alla fall säga att under perioden mars-september så finns potentialen för ordentligt med solenergigenerering från solpanelerna. Är februari och oktober soliga månader så ger även de en hel del. Resten av året, november-januari, har lägre solstånd, lägre temperatur och färre soltimmar vilka alla påverkar generering negativt, men visst kan en solig dag i december absolut ge några kWh. Dock räcker det sällan till uppvärmning av såväl hus som tappvarmvatten, men alla bäckar små :)

fredag 7 mars 2014

Vårens planer

Efter regn kommer solsken. Så lyder ett mycket välbekant ordspråk och imorgon ska det enligt prognosen falla in. Molnen ska skingras för att släppa fram den efterlängtade vårsolen, om än för en kort stund, men säg den lyckan som varar för evigt... Riktigt så illa är det förstås inte, men håll med om att det tjocka oigenomträngliga grå locket legat på tillräckligt länge nu, eller?

Vad har vi då på schemat för våren 2014? Massor! Imorgon är det tänkt att hela familjen, såväl två- som fyrbenta ska gå ut i vårsolen och njuta. Samtidigt ska vi börja kika på vårens alla projekt. För egen del så har tankarna redan svävat iväg rejält. Flaggstången är på plats. Grindstolpar och grindar hälsar alla gäster välkomna. Rosenhäcken blommar, växthusorangeriet står på plats med dubbeldörrarna på glänt, köksträdgården präglas av diverse blommor och grödor, potatislandet vid pumphuset blommar för fullt, barnen badar i sin plastpool på altanen, maten står framdukad utomhus, ja ni förstår. Det finns en del att göra ;)

Ser ni växthusorangeriet framför er, där klätterställningen finns idag?
Köksträdgården är tänkt att ligga till höger i bild.

Först ut i vår är att färdigställa altanens trädäck på södra sidan av huset. Det mesta hann vi med ifjol, men efter att ha ägnat i stort sett hela semestern och lite därtill åt trall och trappsteg så lade vi det projektet åt sidan. Precis som vi trodde så var det inget som kom och tog arbetet ifrån oss utan allt finns kvar för oss att ta tag i. Förhoppningsvis med lite mer energi än när vi slutade ifjol. Faktum är att vi ikväll suttit och spånat kring taklösningar för altanens första rum, "matrummet". Om vi var rörande överens? Nope, inte den här gången heller ;)

"Matrummet" på altanen som det såg ut sommaren 2013 
med provisoriskt tak av grå presenning. 

Efter trädäckets färdigställande så blir det att gjuta lite fler plintar. Ännu större altan? Nej, nej, nej. Ni kan vara lugna. Ett par plintar ska gjutas för farstukvisten utanför tvättstugan på husets norra gavel. Vi har två labradorer i vår familj och så här års så släpper vi alltid in dem via tvättstugan. Ni kan ju föreställa er hur deras tassar ser ut efter att de spatserar omkring på den mer eller mindre täta "gräsmattan" som anlades ifjol... I anslutning till farstukvisten så ska vi installera en vattenutkastare med tillgång till varmvatten. Självklart för hundarnas skull, för vem vill ha iskallt vatten på magen? Allt är förberett på insidan, "bara" att göra hål i väggen och dra ut ett rör och ansluta blandaren. Kanske är det klart till nästa lersäsong, hösten?

Sedan då? Jo, imorgon kommer vi förutom planering av farstukvist även att kika lite på blivande grusgången närmast huset, gången från burspråket i köket till köksträdgård och växthusorangeri, grindstolpar, placering av flaggstång mm mm. Fullt upp med andra ord, men det gäller att passa på när solen skiner :)

söndag 2 mars 2014

Härliga solenergi

Plötsligt så hände det. Måndagen den 17:e februari 2014. Efter en dryg månads frånvaro så tände sig den stora gula lampan på himlen. Jag tror att det flesta av oss har saknat den rejält!

Förutom att solen i sig värmer kropp och själ och lockar fram vårkänslorna så här på vårvintern, så bidrar den till Villa Nystugas uppvärmning av tappvarmvatten och golvvärme. Trots den blygsamma temperaturen, det låga solståndet och de få timmar som solen visade sig så kunde vi glatt konstatera att den gett oss härliga 17 kWh ren solenergi.

Härligt att någon dag vågar sticka ut från mängden!

Vi får en del frågor om det här med solpaneler och att utnyttja solens strålar. Ger verkligen solen något så här års? Visst gör den det! Tyvärr så har ju inte årets första månader visat sig från sin soligaste sida, men när solen väl är framme så skjuter temperaturen i höjden direkt. Dock är det viktigt att ha en bra lutning på panelerna eftersom solståndet är lågt. "Ligger" panelerna för mycket så kommer inte solstrålarna åt ordentligt. Här hos oss följer de taklutningens 35 grader, men det går absolut att optimera det mer. Sedan spelar det ju också stor roll hur mycket panelerna skuggas av omkringliggande vegetation och /eller byggnader. Ju mer solen kommer åt, ju mer energi genereras.

Solfångarnas temperaturkurva 17/2 2014

Så här med facit i hand så kan vi konstatera att februari 2014 inte var någon solig historia. Enbart 2 dagar sol på hela månaden och räknar vi med januari så var summan bara 3 ynka soldagar. Men, men. Den som väntar på något gott. Nu håller vi tummarna för att mars bjuder på riktigt soligt vårväder!