Sidor

Det senaste från Instagram

måndag 30 april 2012

Majbrasa - En ny tradition på Nystuga

2012 blev året då vi införde Valborgsfirande på Nystuga igen. Huset har varit obebott sedan mitten av 1960-talet och om och hur den här dagen firades innan dess är inget vi känner till. Däremot så vet vi att vi nu startat en tradition med majbrasa på Nystuga :)

Valborgsfirandet strax innan solen gick ner bakom oss

Gårdagens arbete med de träd som bävern fällt resulterade i en majbrasa nere vid sjön. Väldigt trevligt att så många grannar slöt upp, som mest var vi 25 personer!

Många var frågorna om hur vårt hus skulle se ut, när det skulle resas och när vi planerade att flytta in. Från den långa "ljugarbänken" som Jan-E fixade till utav ett träd kunde dock hela skaran konstatera att vid nästa Valborg så skulle inte Nystuga vara sig riktigt lik. Ett helt nytt Nystuga kommer då stå på plats och imorgon börjar vi gräva :))

söndag 29 april 2012

Strålande jobbväder

Härliga långhelg! Förutom känslan av att vara ledig i fyra hela dagar så gör ju det strålande vädret sitt till. Inte minst märks det på våra barn som kvittrar och nästan kiknar av skratt när de springer runt och hittar på hyss. För just hyss är en 3- och en 5-åring experter på ;)

Röjning av gammal hage. Linnéa och Amanda väntar på att fyrhjulingen
ska flyttas. En mycket stolt 5-åring som fick hjälpa pappa och köra helt själv :))

Även hundarna stortrivs och självklart även mamman och pappan i familjen. Under de två senaste dagarna har vi röjt våra gärden från hönsnät och taggtråd. Usch för taggtråd! Nu är det några år sedan någon hade får och kor på våra marker, men ingen har städat upp efter sig. Vi har hittat massor av nät och tråd som legat under gräset i många många år. En hel del av taggtråden är inte ens galvad vilket tyder på att den är till åren. Vi har även sett hur man använt befintliga träd istället för stolpar när man gjort hagar och detta har orsakat stora skador på träden då de försökt att växa. Taggtråden har skurit in och på en del så illa att träden har har dött.

Naturen bjuder på klätterställningar och gungbrädor

Nere vid sjön så är det inte bara människan som har ställt till det utan även djur. Bävern. MASSOR av träd som bara ligger och dessa har vi tagit i tu med idag. Allt ris har blivit till en Valborgsbrasa. Inget ont som inte har något gott med sig ;)

Röja, röja, röja. Ni kan ju gissa hur det ser ut efter att bävern gett sig på
bland annat ett antal aspar. MÄNGDER av små skott har skjutit upp runt omkring!

Imorgon fortsätter vi att röja nät, taggtråd och gamla nedfallna träd. Förhoppningsvis blir vi klara och sedan är det fritt fram för barn och hundar att springa som de vill :)

Trevlig Valborgsmässoafton och 1:a maj på er!

torsdag 26 april 2012

Ljussättning, del 2 - Stjärnhimmel

Redan från första början skissade jag på ett uterum med en stjärnhimmel. Känslan av att sitta under stjärnorna även när det är på tok för kallt på utsidan. Ihopkurad under en filt. Drömmen finns fortfarande kvar och jag håller tummarna för att den blir verklighet innan årets slut.

Stjärnhimmel med fiberoptik var på tapeten när vi byggde om vårt badrum i det huset vi bor i idag, men då var kostnaden tyvärr skyhög. Idag har tekniken gått framåt och priset sjunkit till en rimlig nivå.

Härlig stjärnhimmel i ryggåstak
Bild från Saras Hus, Styleroom

I uterummet (som egentligen inte är ett uterum längre) så har vi fönster från golv till tak samt i gavelspetsen. För att förstärka känslan av att komma riktigt nära naturen så skulle en stjärnhimmel vara pricken över i. Vid vårt möte med Hide a lite så gick vi igenom bland annat fiberoptik och även dom tyckte att det skulle passa bra i uterummet. Förutom fiberoptiken så kommer det vara fönsternischbelysning som jag visade er tidigare och några vanliga spotlights utefter kanterna. Faktiskt mycket likt bilden ovan. Anledningen till att taket skiftar i grönt är att stjärnhimlen belyser en inomhuspool. Riktigt fräckt! Kika in i albumet som Sandras Hus har på Styleroom så får ni se hur dom byggde sitt poolhus :)

Stjärnhimmelpaket från Hide a lite, 76 ljuspunkter
Bild från Elot

Hur många ljuspunkter som behövs har vi inte kommit fram till än, men ett standardpaket från Hide a lite innehåller 76 punkter och det kommer säkerligen att gå åt. När vi frågade om hur man monterade fiber i ett innertak fick vi tipset att förborra alla hål och trä i slangarna och därefter hissa upp takskivorna. Hmmm.... Vi lär behöva gå upp i tid den dagen stjärnhimmeln skall monteras ;)

Stjärnhimmel i uterummet

Villa Nystuga har börjat tillverkas

Nu är det verklighet mina vänner. Villa Nystuga har börjat att tillverkas! För bara några minuter sedan damp dessa bilder ner i min inbox. Helena från Villa Varm har varit ute i fabriken och fotat tillverkningen för att vi ska kunna följa just vårt hus. Tusen tack :))



Snickarna Robert och Ola som påbörjade Villa Nystuga igår
Bilder från Villa Varm

Mycket häftigt att se sitt hust ta form, steg efter steg. Den vägg som är först ut att tillverkas är den vid vardagsrum och badrum som i vårt hus kommer att vara åt väster. Tänk att reglarna, spikarna, fönstren, spröjsen, skivorna, ja hela Villa Nystuga som nu befinner sig i Altersbruk kommer att stå på plats här hos oss nere i Värmland om två månader. Helt otroligt!

onsdag 25 april 2012

Ljussättning, del 1 - Fönsterbelysning

Igår hade vi ett möte med Hide a lite för ljussättning av Villa Nystuga. Hide a lite har ett brett sortiment av belysning som inkluderar produkter både inom- och utomhus, LED, downlights, fiber och ljus i meter samt de drivdon som krävs. Det finns otroligt mycket spännande att göra med ljus!

Villa Nystuga kommer att gå i en lantlig stil med några moderna inslag. Passar då spotlights som belysning? Ja, i vissa rum gör det sig alldeles utmärkt och i andra rum föredrar vi en mer traditionell armatur.

Fönsternischbelysning LED-Spot Dot 45

Istället för traditionell fönsterbelysning har vi valt infälld spot i nischen. LED-Spot Dot 45 har låg energiförbrukning och lång livslängd c:a 30.000 timmar. Den avger också väldigt lite värme och ingen skyddskåpa behövs. Färgtemperaturen vi har valt är varmvit (3000K) och belysningen kan även väljas som dimbar. Totalt rör det sig om 29 fönster- och dörrnischer som skall belysas.


Fönsternischbelysning

Mötet med Hide a lite var otroligt givande och vi har nu fastställt placeringen av belysningen i hela huset. I alla fall så långt det går. Om vi kommer att ändra oss på vägen? Säkert så flyttas en armatur en aning, någon kanske tas bort och en annan läggs till.

Hide a lites hemsida och framför allt i deras nya katalog finns massor av inspirationsbilder på olika belysningslösningar och -effekter. Dom har även ett supportforum via Elot som också finns på Facebook. Snabba svar utlovas och då vi har testat så kan vi inte annat än hålla med. Suverän service!

måndag 23 april 2012

Uppdatering av budget

Det sägs att den enda man kan vara säker på när det gäller en budget för ett husbygge, är att den spricker. Om den har gjort det för oss? Japp, den första budgeten vi satte upp har överskridits, men än så länge håller vi oss inom ramarna och vi hoppas självklart att det blir så när slutnotan kommer. Eller hoppas och hoppas. Det måste bli så helt enkelt.

Kvällen har ägnats åt uppdatering av Villa Nystugas budget

Kalkylarbete är något som pågår hela tiden och redan från början har vi försökt att hålla stenkoll på det mesta. Nu går det inte att budgetera för varenda liten detalj, men i det stora hela bör det mesta vara med. En post som fallit mellan stolarna för vår del var solpanelerna och det känns ju självklart inte så bra då det är en relativt omfattande post. Samtidigt så har vi tagit bort en del detaljer, minskat några och ökat en del andra. Även om det är ett tag tills huset står på plats så faller fler och fler bitar på plats och då är det mycket lättare att föra in rätt siffor i kalkylen.

Imorgon träffar vi Hide a lite för ljussättning av Villa Nystuga. Då får vi se om vi budgeterat rätt för den delen av bygget :)

söndag 22 april 2012

Innervägg i garaget

Den planerade grävningen för avlopp och dränering blev inställd den här helgen, men vad gör väl det? Vi är ju inte sysslolösa direkt ;)

Vårt garage är placerat i ladugården, men vi är inte ensamma om att använda den. I taket har svalorna sina bon och dom är ju mästare på att skita ner. För att skydda bilarna så behöver vi sätta upp ett innertak och den här helgen har vi reglat upp den ena av innerväggarna.


När väggen kommer upp skapas rum i ladugården som
idag är öppen från garaget till ladan där containern står.

Förutom snickeriarbete så har vi gått upp en av linjerna på egendomen och även börjat på att rensa markerna från sådant som man inte vill ha överallt när barnen och hundarna springer runt. Mycket är jag imponerad över hur man löste förr i tiden, men dit hör absolut inte sophanteringen. Det ligger väldigt mycket glas i skogarna och det man inte längre behövde, så som fårnät och taggtråd, lät man bara vara kvar. Nu på våren innan gräset börjat växa på riktigt så syns mycket av allt skräp så det gäller att passa på att rensa så mycket det går. 

lördag 21 april 2012

Automatisk garageportsöppnare

Mittdelen av den gamla ladugården har vi renoverat upp till ett dubbelgarage. Vi försöker behålla så mycket som möjligt av det gamla utséendet, men samtidigt göra ladugården praktiskt användbar för 2000-talet. Någon större djurhållning kommer vi inte att ha, även om vi funderar på att låta getter och hönor flytta in i stalldelen framöver :)

I december blev dörrbladen till garageportarna klara. Sedan dess har massor hänt med ladugården och idag färdigställdes de automatiska garageportsöppnarna. Vi har haft dem i funktion ett tag, men då med provisoriska stag i trä. Nu har de permanenta metallstagen monterats upp och det blev riktigt bra.

Håll med om att det ser ut som en dammsugare i taket ;)

Anledningen till att vi valde automatisk öppning på portarna, förutom att det är otroligt smidigt, är den att dörrbladen är så pass stora att gångjärnen riskerar att vridas sönder om vinden får tag i dörrarna. Med hjälp av den automatiska öppningen får vi även något som håller emot när vinden tar i. Just garageportarna är ett ypperligt exempel på vad vi menar med att behålla det gamla utséendet, men samtidigt få det funktionellt och att uppfylla dagens krav.

fredag 20 april 2012

Muren slammad

Arbete med ladugården har legat på is ett tag. Istället har kvällarna fyllts med beräkningar av diverse materielåtgång. Igår var Jan-E dock på plats på Nystuga för att ta emot delar till avloppet och dräneringen. Samtidigt passade han på att slamma muren till stallet. Tänk att ett så relativt litet moment kan göra så mycket för helheten. Nu riktigt kliar det i fingrarna för att få börja måla :)


Tjälen har inte släppt helt i backen ännu, så vi väntar ytterligare med att gräva för avlopp och dränering. Annars är det just det som står som näst på att-göra-listan och därefter börjar arbetet med grusbädden och själva betongplattan.

onsdag 18 april 2012

Golvplank med text - på väggen

I helgen tog hela familjen en tur till Karlstad för att kika på badrumsinredning samt golv och takpanel. Sedan innan har vi bestämt oss för Alloc lutad furuplank som golv i alla torra utrymmen i huset och tro det eller ej, men vi håller fortfarande kvar vid det beslutet! Takpanelen kommer att bli... ja, det får ni snart se här på bloggen ;)

Bland alla löpmetrar av golvstuvar i varierande material så fick Jan-E syn på ett han fastnade för. Ett laminatgolv i gammalt stuk. Precis som det golv vi har valt så såg även detta ut som plank, men med ytterligare en detalj. Inbränd text med inspiration från gamla vinlådor.

Exquisit Ek Plank Routes des Vins Clair
Bild från Bjoorn.se

Hade vi inte bestämt oss för golv? Jo, visst har vi det, men det finns ju andra användningsområden för golv förutom just att använda det som golv. Väggbeklädnad till exempel.

Det här vore väl snyggt att använda som en fondvägg?

Vems idé är då detta? Alla knepiga idéer kommer inte från mig, även om de flesta gör det, utan den här får faktiskt Jan-E ta åt sig äran för. Sedan kan ju jag tycka att den inte alls är knepig utan riktigt bra!

Ytan på golvet Routes des Vins Clair har en struktur med små fördjupningar
som efterliknar de träporer som normalt finns i de flesta trägolv.
Detta golvet som efterliknar gammal ekplank har en mild, sliten ton.

Vinälskare som jag är (som samlar på vinkorkar i hopp om att jag hittar något kul att göra av dom)  så förstår ni säker att jag nappade direkt på hans förslag. Efter lite funderingar om vart vi skulle kunna ha en sådan vägg så är de två alternativen vardagsrummet eller sovrummet. I sovrummet skulle den bli lite mer diskret och passa bra ihop med idén om den återvunna "sänggaveln" (min idé som ni kommer att få ta del av även den lite längre fram), men samtidigt så vore det kul att satsa fullt ut och sätta upp den som en fondvägg i vardagsrummet. Vad som skulle matcha i det rummet? Kakelugnen!

Bjoorn.se finns en uppsjö av golv och även fler med antik text i andra nyanser. Vart skulle ett sådant här golv passa hos er?

tisdag 17 april 2012

Vårtecken

I höstas passade jag på att köpa perenner och buskar i samband med att handelsträdgårdarna sålde ut för säsongen. Syrener, jordgubbar, luktpioner, hortensia, riddarsporre, lavendel, astilbe, schersminer, gräslök, timjan, persilja... Ja, det var nog det som inhandlades. Efter sin vintervila så har nu några av växterna börjat att kika upp ur backen.


Syrénknoppar

Än så länge ligger det granris som skydd mot barfrosten som slår till lite då och då vid den här årstiden, men snart snart kommer det att lyftas bort och då börjar det förhoppningsvis växa så det knakar!


Gräslök och jordgubbar börjar grönska

Först när huset kommer på plats runt midsommar, kan jag börja planera trädgården på allvar. Större bestånd av syren skulle dock kunna planteras redan nu i år, men med största sannolikhet behövs lite jordförbättring och/eller dränering på vissa platser. Förvandlingen från lerhögar till trädgård blir därmed först nästa år. Däremot så finns det ju inget som hindrar inköp av fler växter och träd. Till hösten så reas det igen och då kommer jag att fokusera på fruktträd och bärbuskar.

söndag 15 april 2012

Skiss på lantligt kök, del 1

Sedan länge har vi bestämt oss för ett vitt kök i lantligt stuk, men med moderna detaljer. Luckan IKEA Lidingö tillsammans med svarta vitvaror är vad vi har tänkt oss. Skisserna har varit många till antalet, men grundidén baseras på det magnifika GL855 från Trivselhus.

Originalet från Trivselhus

Skiss från Villa Nystuga

Skissen ovan är tagen från väst där man ser baksidan av köksön. Den delen kommer att fungera som en upphöjd bardisk med sittmöjligheter till höger. I ritprogrammet som IKEA har så kan man inte förlänga bänkskivorna hur som helst varför det är inritat tre tomma skåp utan luckor där stolarna är tänkt att vara. I verkligheten blir där ett tomt utrymme så att man får plats med benen. Framför spisen så är det istället skåp. Fläkten kommer att vara av frihängande modell och det lutar åt en Tovenco Tradition i vitt. 

Till vänster om köksön kommer det att stå ett vitrinskåp byggt av bänk- och väggskåp ur Lidingö-serien för att matcha resten av köket.

Köksön är byggd i två nivåer för att dels fungera som bardisk och dels
för att få en extra avställningsyta. Perfekt i samband med tex julbord.

Vi kommer att ha ett ryggåstak som löper genom kök och uterum. Tyvärr så går det inte att rita in det i IKEAs planeringsverktyg, men ni ser ju på bilden från Trivselhus hur det är tänkt även om vårt tak inte kommer att ha samma kraftiga lutning. Väggarna som är till vänster i bild får ni tänka bort. Där ska matbordet stå och utanför där är vårt "uterum" planerat. Här kan du se vår planlösning på Villa Nystuga. Till höger om högskåpen finns dörren till skafferiet och ytterligare till höger kökets burspråk. Mer om detta i nästa del om vårt lantliga kök :)

fredag 13 april 2012

Takpendel i siden

Jag försöker hitta inspiration lite här och där och i samband med hotellvistelser så kan man hitta massor av små detaljer. Lösningar för små badrum har varit fokus det sista och det är helt otroligt vad man kan få plats med mycket på en liten yta, bara man planerar rätt.

Gårdagens övernattning spenderade jag i ett nyrenoverat hotellrum. Doften av målarfärg hängde kvar i luften, inte jobbig på något vis utan mer en känsla av att jag nog var den första som sov i rummet. Jag har ofta höga förväntningar på hotellrummen och inte minst när de är nyrenoverade. Som vanligt var fokus på badrummet, men eftersom jag glömt att beställa ett rum med badkar och alla nu var uppbokade, så var det med ett halvhjärtat engagemang jag öppnade dörren till rummet. Ja, ja. Hela världen hänger inte på ett badkar, men en trött tvåbarnsmor njuter verkligen av en stund i tystnad och ett varmt bad. Med frusna fingrar gick jag in och, ja, vad ska jag säga. Nytt, fräscht och välkomnande. Frukt och choklad på skrivbordet ger alltid ett plus i kanten ;)

Badrummet var det jag kikade på först. Tyvärr på tok för liten avställningsyta på och i anslutning till tvättfatet och en otroligt dum planering gällande duschen. Åt ena hållet slog dörren i toalettstolen och åt andra hållet i handukshållaren. Undrar verkligen hur entreprenörerna tänkte här? Någon typ av dämpare vore på sin plats annars är frågan hur lång tid det tar innan en gäst står med glassplitter i badrummet.

Nu låter jag säkert väldigt negativ och kräsen, men efter en halvtimma under den härliga takduschen så tinade jag och kunde faktiskt öppna ögonen för det som jag tog med mig hem och lade i min bildbank. Belysningen ovan sängen.

Stor takpendel från Belid med skärm i färgen "Off white siden"

Som takbelysning i rummet hängde en riktigt stor härlig armatur.  Uppskattningsvis så var diametern runt 100cm. Belysningen gjorde verkligen rummet och blev direkt nr 1 på önskelistan till vårt blivande sovrum. Efter lite detektivarbete på bords- och golvlampan i rummet, vilka båda verkade vara ur samma serie, så gissade jag på att även takplafonden kom från tillverkaren Belid. Tyvärr hittade jag inget på tillverkarens hemsida och jag nådde inte ända upp till ovansidan armaturen trots att jag balanserade på sängkanten, men med hjälp av den vänliga hotellpersonalen hittade jag rätt.

Det visade sig att pendeln är en specialprodukt som tillverkas efter beställning, men då ej till privatpersoner utan bara via återförsäljare. Färgen på skärmen är "Off white siden". Har jag rätt om jag gissar på att en sådan här specialprodukt kan bli ganska dyr för en privatperson? Den kanske till och med är mer eller mindre omöjlig att få tillverkad om man bara vill ha en? Jag hoppas verkligen att jag har fel att det hänger en sådan här fantastiskt penel i vårt blivande sovrum på Villa Nystuga :)

Vill ni se takpendeln i verkligheten rekommenderar jag en övernattning i ett nyrenoverat rum på Bofors Hotel i Karlskoga.

fredag 6 april 2012

Sveriges nöjdaste huskunder - igen!

Med några års mellanrum görs en oberoende kundundersökning av den svenska småhusmarknaden. I år har Villa Varm valts ut som leverantör och får toppresultat och därmed har Sveriges nöjdaste huskunder - igen!

Tidigare år som undersökningen gjorts där Villa Varm varit med är 2004 och 2007 och så då ifjol, 2011. Resultatet är slående. Av de ca 20 medverkande småhustillverkarna så kammar alltså Villa Varm hem första platsen samtliga år. Som konsument så är man ju lite nyfiken på vilka de andra hustillverkarna är, men undersökningen är kodad och bara respektive hustillverkare vet om sitt eget nummer och känner alltså inte till vilka dom andra är.

När jag presenterade att just Villa Varm skulle bli vår husleverantör så skrev jag bland annat så här:

Förutom Villa Varms höga kompens gällande husbyggnation, vilket är det absolut viktigaste i processen, så lägger de ner ett stort personligt engagemang i sina kunders framtida boende. Vi fick tips och idéer på det mesta och Håkan och Helena tog sig verkligen tid att sätta sig in i vårt hus. Även om vi långt ifrån hade bestämt oss för husleverantör!

Det skulle dock visa sig i slutändan att just det personliga engagemanget och trevliga bemötandet skulle vara det som avgjorde vårt val. Från att ha varit tre aktuella leverantörer, minskade vår lista till två vilka fick genomgå en ännu hårdare kontroll. Rent tekniskt var de i stort sett likvärdiga, men kompetensen, ärligheten, öppenheten och viljan att dela med sig av sina erfarenheter trots att ingen affär var gjord, fick oss att välja Villa Varm som leverantör av Villa Nystuga - Vårt hus på landet.

Nu när vår husprocess gått riktigt långt och huset börjat att tillverkas så fortsätter den goda dialogen vilket ni kunde läsa om på Villa Nystugas facebooksida igår.

I undersökningen så hade Villa Varm nr 15 och här kommer lite sammanfattningar från den 56 sidor långa rapporten.


Gällande upplevd hög byggkvalitet skiljer det sig mellan er leverantörer, för en så pass viktig parameter skall bedömningarna över 4 ses som godkänt, bedömningar på 4,5 och över ses som mycket bra. Företag 2, 5, 15 och 16 är de leverantörer som får de högsta omdömena för upplevd byggkvalitet.

Då det handlar om den tredje viktigaste aspekten för kunderna, hur fel och problem hanteras, skiljer det mycket mellan er leverantörer. Bedömningarna måste hamna på minst 4 för att kunna ses som godkända. 13 leverantörer av 18 får omdömen som ligger under 4, vilket inte kan ses som tillfredställande. Företag 1, 15 och 16 kan känna sig mycket nöjda med hur de agerar gällande hantering av fel och brister.

8 leverantörer av 18 får bedömningar under 4 och bör ta seig en funderare på hur information till kund kan fungera bättre. Företag 6 och 15 kan glädja sig åt mycket fina omdömen gällande informationshantering.

Kunderna har lämnat ett totalomdöme mellan 1 och 5 och nedan visas medelvärden. De företag som ligger över branschsnitt kan verkligen anse att de gjort bra ifrån sig. För de 5 företag som får de högsta medelomdömena är ett grattis på sin plats men även en uppmaning att siffror av det slaget måste vårdas och att hålla i minne att man är aldrig bättre än hur den sista kunden upplevde en.

Tydligheten i offerter skiljer åt men de allra flesta får godkända omdömen. Företag 2, 5 5, 14 och 15 får mycket goda omdömen.

Bland de leverantörer som har en total kundnöjdhet på 80% eller mer finns en stor mix av leverantörer, några av de allra minsta men även vissa av de allra största. Olika leveranssätt likväl som olika entreprenaderbjudanden. Avgörande är således inte vad som erbjuds utan hur det erbjuds och utförs.

Totalbetyg och Andel nöjda kunder

Undersökningen är som nämnts kodad, men om det här företaget med sitt svaga beteende finns med i undersökningen så har dom nog lagt Villa Varm på minnet nu ;)

"Avgörande är således inte vad som erbjuds utan hur det erbjuds"

Ett stort grattis till Villa Varm och även alla som bor i eller bygger ett Villa Varm-hus!

torsdag 5 april 2012

Toppen-tips nr 2

Snyggast, coolast, underligast, häftigast. Inredning, design, funktion, skönhet. Allt har räknats in och nu är det alltså utsett. Sveriges mest spännande hus!

Mitt toppen-tips nr 2 är följeslagaren till gårdagens tips. Programmet Hustoppen fick jag själv som ett tips av E som har husbyggarbloggen Hus No 38. De flesta program som handlar om hus jag någorlunda koll på, men ska jag vara ärlig så visste jag inte ens att det fanns en kanal som heter TV 8. Nu däremot, så har jag alltså hittat fler guldkorn på kanalen.


Hustoppen har precis avslutat sin första säsong, men programmen går att följa på TV8 play. Till skillnad från en del andra kanaler så ligger alla avsnitt uppladdade och redo för att vi ska kunna kika på dom när vi har tid och lust. För visst är det väl så många gånger att har man ett intresse så kan man se avsnitten eller filmen flera gånger om? Varje gång hittar man en ny detalj som man inte tänkt på innan. Sådant gillar vi! Däremot så kan man inte spola förbi reklaminslagen vilket kan vara irriterande, men det är väl det som gör att avsnitten också är gratis.

I programmets fjärde avsnitt får vi bland annat följa med hem till kompositören Ralph Lundsten. I Stockholm bor han i Sveriges första chockrosa hus, ett riktigt sagoslott. Enligt honom själv så är det ett typiskt svenskt hem, men jag vet inte riktigt om jag är beredd på att hålla med honom. Kolla in själva så får ni se ;)

"Var och en ska skapa sitt eget hem efter sina egna lustar och sin egen fantasi.
Huvudsaken att man är frisk och kry och inte har en IKEA-katalog."
- Ralph Lundsten

Precis som med Trädgårdstoppen så innehåller Hustoppen massor av tips och idéer. Sällan så fastnar jag för en helhet, men små små detaljer antecknas ner från nästan alla objekt som besöks. Jag skulle till exempel inte vilja bo i en skalbagge mitt i skogen eller i ett kalt och avskalat slakthus, men ändå så fastnar jag för någon liten sak hos dessa extrema byggnader. Papper och penna rekommenderas alltså även till Hustoppen :)


Kanske skulle vi ha satsat fullt ut på ladugården på Nystuga?
Bilder: Hustoppen TV8, Gårdsladan 

Vad vore ett komplett husprogram utan inslag från Årjäng? Jag måste faktiskt erkänna att jag minst sagt blev lite snopen. Dels för att lilla Årjäng är representerat i ett sådant här program som Hustoppen, men även för att jag aldrig hade hört talas om "Dragspelshuset". Jan-E däremot hade tydligen rott förbi den skalbaggsliknande (eller kanske snigelliknande?) byggnaden tillsammans med en bekant.


Dragspelshuset strax utanför Årjäng
Bilder: Hustoppen TV8, Dragspelshuset

Hade vi inte fått bygglov för Villa Nystuga så vet jag inte. Kan man godkänna något sådant här bygge så godkänner man väl allt? Förutom själva formen som jag inte vet hur jag ska kommentera, så spelar ju tankarna kring närheten till tomtgränsen i en helt egen division. Minsta avståndet till angränsande tomt är 4,5m så tyvärr kunde de inte bygga "huset" så nära bäcken som de ville. Lösningen fick bli att ha en utdragbar rörlig del som alltså kan skjutas ut över bäcken. Hur är reglerna kring det? Jo, du får bygga närmare tomtgränsen är 4,5m om det går att flytta? Ja, vad ska man säga. Kategorin "Underligaste hus" lär ju den här kreationen ta hem alla dagar i veckan!

Vilket som juryn utsåg till "Sveriges mest spännande hus" kan du läsa om på Hustoppens hemsida.

onsdag 4 april 2012

Toppen-tips nr 1

Våren är på ingång kära vänner. På allvar! Här i västra Värmland börjar man så sakteliga se att träd och buskar börjar grönska, vide som har vågat sig lite längre än så och slagit ut för att inte tala om alla härliga fågelkvitter man möts av utanför dörren. Inspirationen flödar :)

Nu inför påsken vill jag ge er två stycken toppen-tips, nämligen Hustoppen och Trädgårdstoppen. Två program som man kan se på TV 8, men även i deras play-kanal. Jag har sällan möjlighet att se program när de sänds i tv, i alla fall inte innan våra två små barn har somnat vilket allt som ofta är runt 20-snåret. Då är de olika kanalernas play-utbud perfekt. Vi börjar med Trädgårdstoppen.


Trädgårdstoppen sänds söndagar klockan 19.00 i TV 8
Källa: Trädgårdstoppen TV 8

Trädgårdstoppen är det älsta av toppen-programmen och inne på sin andra säsong. Med besök bland mängder av olika trädgårdsobjekt som sedan en jury poängsätter får vi följa Doreen Månsson och trädgårdsexperten Peter Englander på sin resa runt om i Sverige. Massor av dolda lustgårdar skapade av eldsjälar som odlat sina trädgårdar i åratal. Förutom att skapelserna är fantastiska i sig så får vi även en hel del tips och idéer. Jag rekommenderar starkt att ni tar fram papper, penna och skissblock parallellt med programmet!


Skiss över "Ulla Molins kulturarv" från säsong 2
Källa: Trädgårdstoppen TV 8

Trädgårdstoppens jury består av följande tre personer:
Maria Andersson, florist och trädgårdsdesigner.
André Strömqvist, kulturmiljöspecialist och trädgårdsmästare.
Hannu Sarenström, författare och trädgårdsexpert.

Bilden till vänster är från första säsongens tredje avsnitt där vi får följa med till en relativt nyskapad trädgård eller närmare sagt ett rosarium. Med sina 396 olika rossorter på en yta av 4000kvm så breder den ut sig hos nere i  Glemmingebo på Österlen utanför Ystad. Inte utan att man blir lite avundsjuk på de som har växtzon I. Stengången gläder mig extra mycket då jag gärna ser inslag av lite mjukare linjer av naturmaterial i trädgårdar.

För er som hellre vill läsa om Trädgårdstoppen så finns den även i tryckt format.



måndag 2 april 2012

Fristående tvättställ

Ska vi ha ett fristående tvättställ uppe på kommoden eller ett traditionellt porlinstvättställ som täcker hela ovansidan? En liten sak i det stora hela, men med alla dessa beslut som skall tas så blir bägaren snabbt full och i detta nu känns det som om den är på väg att rinna över. Då vi tänkt att göra allt byggarbete inomhus själva så har vi tack och lov ett tag kvar innan vi måste bestämma oss. Dock så är allt man kan bocka av på den extremt långa listan, en befrielse :)

Som jag nämnt innan så vill jag helst bygga tvättställskommod och linneskåp själv, men oavsett så kvarstår ändå frågan om val av tvättställ. Modellen på det fristående tvättfatet ska helst ha lite rundare och mjukare former och inte allt för modernt. Ett fyrkantigt finns med bland favoriterna ändå och det tack vare dess otroligt vackra ton-i-ton mönster. Om det blir ett heltäckande tvättställ så blir det ett med enklare raka former och helst inte en "mage" som man så ofta ser. Nackdelen med ett heltäckande tvättställ är den att man har en för stor yta att ställa saker på. Jag har nämligen en tendens att lägga saker, oavsett om dom hör dit eller inte, på varje lämplig eller olämplig yta som jag hittar. En smalare kommod, ca 100cm, och med ett fristående tvättställ gör att utrymmet till att ställa onödiga saker på, krymper. En ljuslykta och tvålpump räcker gott och väl. Nackdelen med toppmonterat tvättställ är att det är lite mer opraktiskt att hålla rent.

  

Hafa Misaki Cone, Oval och Round
Källa: Bygghemma.se
 

Sist, men inte minst, det fyrkantiga toppmonterade tvättstället Memento från Villeroy & Boch. Ingen nyhet här på bloggen utan ni har sett det förrut, men så vackert att det tål att visas igen. Jag har skickat iväg en prisförfrågan på ett enkelfat och håller tummarna så hårt det bara går. Tyvärr tror jag att priset för skönheten är relativt högt, men än så lever hoppet :)

Vad ska man välja för tvättställ då? Om det blir ett fristående så funderar jag på att själva bänkskivan skall kläs med mosaik. Kommoden kommer troligtvis att penselmålas ljusgrå så någonstans i spektrat grått-vitt är det jag ser framför mig. Mörkare eller ljusare får vi se den dag vi bestämt oss för tvättställ. Fristående eller traditionellt heltäckande?

söndag 1 april 2012

Fönsterrenovering

Härliga vårväder! Eller ja, omväxlande vårväder i alla fall. Sol, vind, snö, regn, varmt, kallt. Precis som vårväder i april ska vara.

Så fort jag kommer åt så försöker jag ägna mig lite åt att renovera våra gamla fönster. Först på listan står de som vi har tänkt att ha i mellanväggarna och linneskåpet i badrummet. Totalt rör det sig om 6st. De andra som skall renoveras är desto fler till antalet. Si så där en 30-35st. Vad jag ska med så många gamla fönster till? Växthuset så klart :)

Gammalt kitt och färg tas bort på fönstren som ska sitta i badrummet

Att renovera fönster är ett riktigt pillarbete. Den vita färgen på utsidan av fönstren lossnar väldigt lätt, men på insidan är de målade med flera lager grön färg som sitter ordentligt. Allt måste bort. Hur hårt kittet sitter runt alla små fönsterrutor varierar och det verkar som om man har bättrat på lite här och där. Det nyare kittet är inte lika torrt och svårare att få bort. För tillfället har jag en vass kniv för att få bort kittet, men risken är att de gamla munblåsta glasen spricker om kittet släpper och kniven slår mot glaskanten. En Speedheater hade nog underlättat fönsterrenoveringen avsevärt. Ungefär 15 minuter tar det för att göra ett fönster helt trärent, alltså bråkdelen av den tid det tar att stå och pillra med en kniv.  

Speedheater, helt suverän när det gäller bland annat fönsterrenovering
Källa: Youtube

För några år sedan gjorde jag ett jobb åt företaget Speedheater System och nu skulle som sagt deras produkter passa mig ypperligt. Hade vi köpt ett äldre hus så hade jag inte tvekat på att köpa en helt ny maskin, men nu när jag bara ska renovera fönster för ett par projekt så skulle jag hellre vilja hyra en. De fönster jag ska ha till växhuset är nämligen de flesta omålade och utan kitt så det är främst fönstren till badrummet som jag skulle behöva en Speedheater. Än har jag dock inte hittat någon i närheten av Årjäng som hyr ut en Speedheater. Kanske någon som vet? Om någon har en begagnad till salu så är jag absolut intresserad :)